Βρίσκεστε εδώ : Αρχική / Κατηγορίες έργων / Διαχείριση & Υπηρεσίες Συμβούλου / Υπηρεσίες Συμβούλου / Κτίριο Φιλίας Ελλάδας-Βοσνίας (Σεράγεβο)

Κτίριο Φιλίας Ελλάδας-Βοσνίας (Σεράγεβο)

Tο πρώην Κτίριο των Θεσμών (νυν Κτίριο Φιλίας μεταξύ Ελλάδος και Βοσνίας-Ερζεγοβίνης), αποτελεί ένα σημαντικό μνημείο της πόλης του Σεράγεβο καθώς στα χρόνια του πολέμου αποτέλεσε σύμβολο των εχθροπραξιών. Ανακατασκευάστηκε-αποκαταστάθηκε με συνολικό κόστος 17.000.000 Ευρώ με συγχρηματοδότηση σε ποσοστό 80% από την Ελληνική Κυβέρνηση στα πλαίσια του προγράμματος του ΕΣΟΑΒ. Ο χρόνος κατασκευής ήταν συνολικά είκοσι μήνες (Σεπτέμβριος 2005-Μάϊος 2007).
Η εταιρεία μας παρείχε τεχνική βοήθεια και υποστήριξη προς την Ελληνική Κυβέρνηση για την επιλογή, αξιολόγηση και προώθηση της επίσημης πρότασης της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, έλεγξε τα τεχνικά και οικονομικά στοιχεία του έργου (πληρότητα και ποιότητα μελέτης, τιμές μονάδας-ποσότητες-προϋπολογισμός, ποιοτικά στοιχεία υλικών κλπ), έλεγξε τα τεύχη δημοπράτησης του έργου, παρακολούθησε όλες τις διαδικασίες δημοπράτησης και αξιολόγησε τεχνικά και οικονομικά τις προσφορές, ενώ κατά την διάρκεια εκτέλεσης του έργου από τον ανάδοχο παρείχε υπηρεσίες ελέγχου των τεχνικών και οικονομικών στοιχείων του έργου, όπως ποιοτικά χαρακτηριστικά και προδιαγραφές υλικών και εργασιών, πιστοποιήσεις εργασιών, έλεγχο χρηματορροών και χρονοδιαγράμματος κλπ. 

Το κτίριο στεγάζει πλέον τα Υπουργεία της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με τις πλέον σύγχρονες τεχνικές προδιαγραφές και υλικά.
Αποτελείται από δύο υπόγεια (ημιυπόγειο και υπόγειο) και 22 ορόφους (ισόγειο, ημιώροφο, 19 ορόφους και τον 20ο όροφο ως τεχνικό όροφο). Η μικτή ωφέλιμη επιφάνεια του κτιρίου είναι περίπου 19.600 m2 . Τα γραφεία καταλαμβάνουν 18 ορόφους, ενώ το εστιατόριο και η κουζίνα είναι στον 19ο όροφο. Η επιφάνεια της κάτοψης κάθε τυπικού ορόφου είναι περίπου 870 m2, των δύο ισογείων ορόφων περίπου 1400 m2 και κάθε υπογείου περίπου 2300 m2. Το ύψος του κτιρίου υπέρ το έδαφος συμπεριλαμβανομένου και του μηχανολογικού ορόφου στην απόληξη του δώματος είναι περίπου 83.00 μ.

Το έργο της ανακατασκευής και αποκατάστασης του κτιρίου περιελάμβανε την επισκευή του οπλισμένου σκυροδέματος, το σύνολο των αρχιτεκτονικών τελειωμάτων, τις μηχανολογικές και ηλεκτρολογικές εργασίες για τη δημιουργία πλήρως λειτουργικών γραφείων, αιθουσών συσκέψεων, σαλονιών, κουζίνας, εστιατορίων, όλα εφοδιασμένα με θέρμανση, κλιματισμό, σύστημα εξαερισμού, τηλεφωνικό σύστημα, σύστημα ανίχνευσης φωτιάς και πυρόσβεσης και σύστημα ασφαλείας.
Η πρόσοψη του κτιρίου αποτελείται από ένα σύστημα διπλής υάλωσης (double skin), το οποίο είναι υψηλής τεχνολογίας και το οποίο εφαρμόστηκε μόλις την τελευταία δεκαετία, ως πρωτοποριακό τεχνολογικό επίτευγμα. Αυτό το σύστημα είναι εγκατεστημένο στην Ανατολική και Δυτική πλευρά του κτιρίου, προσδίδοντας φυσικό αερισμό στο χώρο μεταξύ των δύο συστημάτων πρόσοψης. Οι άλλες προσόψεις είναι κατασκευασμένες από αλουμίνιο και γυαλί-αλουμίνιο.
Το κτίριο εγκαινιάστηκε στις 23 Ιουλίου 2007 από τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών.
 

PDF
  • ΈργοΚτίριο Φιλίας Ελλάδας-Βοσνίας (Σεράγεβο)
  • Χρόνος Μελέτης2005-2007
  • ΕργοδότηςΥπουργείο Εξωτερικών Ελλάδος
  • Κύριος του ΈργουΚυβέρνηση Βοσνίας Ερζεγοβίνης
  • ΘέσηΣεράγεβο
  • Προϋπολογισμός (€)17000000