Βρίσκεστε εδώ : Αρχική / Κυριότερα Έργα / Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης - Κτίριο Β'

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης - Κτίριο Β'

Το Κτίριο Β' καλύπτει συνολική επιφάνεια σε όλους τους ορόφους 9,860 m2. Περιλαμβάνει μεγάλη Αίθουσα Συνεδρίων και Γενικών Δοκιμών 800 θεατών με Foyer, μικρή Αίθουσα Συνεδρίων με Foyer, ενότητα Μουσικής Βιβλιοθήκης, ενότητα Μουσείου Μουσικών Οργάνων, χώρους Η/Μ εγκαταστάσεων, τεχνικών εξυπηρετήσεων, προσωπικού, αποθήκευσης, Εστιατόριο – Καφετέρια, τον περιβάλλοντα Χώρο και χώρους στάθμευσης 227 αυτοκινήτων. Η αρχιτεκτονική προμελέτη έγινε από τον Arata Isozaki.

Η θεμελίωση του κτιρίου είναι πλάκα γενικής κοιτόστρωσης επί πασσάλων. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του κτιρίου είναι η μεγάλη αίθουσα με στέγαση στο μεγαλύτερο μέρος της από μεταλλικά ζευκτά, τα οποία φέρουν σύμμικτη πλάκα από σκυρόδεμα. Η πλάκα οροφής αποτελεί και το υπαίθριο foyer της μικρής αίθουσας συνεδρίων. Η όψη προς την θάλασσα δεν φέρει ενδιάμεσο υποστύλωμα πλην των ακραίων μεγάλου πάχους τοιχείων και καλύπτεται με αυτοφερόμενο υαλοστάσιο.

Το σύνολο του κτιρίου έχει αναλυθεί με επιφανειακά πεπερασμένα στοιχεία. Ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα κατά την φάση κατασκευής ήταν η σκυροδέτηση της συμπαγούς πλάκας οροφής της σκηνής και του foyer της μεγάλης αίθουσας πάχους 80εκ. Απαιτήθηκε ιδιαίτερη μελέτη ικριωμάτων, τα οποία επεκτάθηκαν και σε δύο υποκείμενους ορόφους, ώστε να κατανεμηθεί το φορτίο της πλάκας σε περισσότερα επίπεδα.

PDF
  • ΈργοΜέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης - Κτίριο Β'
  • Χρόνος Μελέτης2006-2007
  • ΕργοδότηςΠΑΝΤΕΧΝΙΚΗ ΑΤΕ-ΔΙΑΡΧΩΝ ΚΙΩΝ ΑΤΕ
  • Κύριος του ΈργουΟργανισμός Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης
  • ΘέσηΘεσσαλονίκη
  • Προϋπολογισμός (€)12,000,000